wtorek, 17 lipca 2012

arbuzowe szaleństwo

Witajcie! ;) Uhh, co za straszna pogoda. Albo pada albo jest zimno. Gdzie się podziało lato? Wiem, że pewnie jak się zrobi upał będę żałowała tych słów, ale trudno. Wolę, żeby grzało słoneczko, wtedy chociaż będzie można gdzieś wyjść, a tak nie mogę patrzeć już na laptopa.
Dzisiaj będzie tak właśnie wakacyjnie, gdyż arbuzy uwielbiam i kojarzą mi się z wakacjami i CIEPŁEM.
1. Arbuzy zawierają 92% wody, dzięki czemu doskonale gaszą pragnienie. Zawartość kwasy jabłkowego i cytrynowego powoduje, że mają słodkawy i orzeźwiający smak.
2. Ma bardzo małą wartość energetyczną, bo ok. 30kcal na 100g.
3. Polepsza przemianę materii, wpływa korzystnie na układ pokarmowy.
4. Jest używany do maseczek na skórę, ponieważ działa przeciwzmarszczkowo, tonizująco i ściągająco, pomaga przy leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów.
5. Przez dużą zawartość wody jest gatunkiem moczopędnym, zalecanym dla chorych na nerki.
6. Podobnie jak pomidor i czerwony grejpfrut jest źródłem likopenu, który pomaga w leczeniu chorób nowotworowych.
7. Niektórzy polecają go dla mężczyzn na podniesienie libido zamiast viagry.

Przepis, który chętnie bym sobie wypróbowała, a mianowicie Sałatka deserowa z arbuza i truskawek w sosie z białej czekolady (brzmi bardzo zachęcająco)

Składniki, 2 porcje: 300 g truskawek, pokrojonych na kawałki
300 g arbuza (zważony bez skóry i pestek)
1/4 szklanki listków mięty, posiekanych

Sos z białej czekolady i białego rumu: 4 łyżki soku z arbuza
50 g białej czekolady
2 łyżeczki płynnego miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 - 3 łyżki białego rumu

Przygotowanie:
  • Truskawki opłukać, osuszyć, oderwać szypułki i pokroić na kawałki, włożyć do salaterki. Arbuza pokroić w kostkę zachowując sok jaki z niego wyciekł (około 4 łyżek). Sok wlać do miseczki i odłożyć. Miąższ arbuza razem z posiekaną miętą dodać do truskawek i delikatnie wymieszać.
  • W rondelku na minimalnym ogniu ciągle mieszając roztopić pokrojoną na kosteczki białą czekoladę. Jak tylko się roztopi zdjąć z ognia, dodać zachowany sok z arbuza, miód, sok z cytryny i biały rum. Energicznie mieszając połączyć wszystkie składniki w jednolity sos. W razie potrzeby (gdyby pojawiły się kawałeczki nieroztopionej czekolady) postawić rondelek na chwilkę z powrotem na małym ogniu, podgrzać nie przerywając mieszania.
  • Sos ostudzić i polać nim sałatkę. 




Mam dla Was coś jeszcze, znalazłam go dawno temu, ale jeszcze nie miałam okazji go wypróbować.
No i jeszcze parę zdjęć.



Smacznego kochane! ;*

4 komentarze:

  1. arbuz jest smaczny, jestem ciekawa czy da się zrobić taki arbuzowy lód na patyku jak często pokazują na zdjęciach ;) pozdrawiam i zapraszam do mnie na rozdanie

    OdpowiedzUsuń